tham & videgard hansson: apartment at humlegarden, stockholm

general info
project name: humlegården apartment
architects: tham & videgård hansson arkitekter / bolle tham and martin videgård hansson.
collaborators: tove belfrage, helene amundsen, johan björkholm, karolina nyström
dates: project 2006-2007, construction 2007-2008.
address: engelbrektsgatan, stockholm, sweden
client: undisclosed.

departing from the traditional swedish interior use of colour and patterns, developed by artists

and architects like carl larsson and josef frank, this apartment also relates directly to the setting

at the park humlegården where the greenery outside changes with the season. from winter

grey and black, to summertime bright and deep green, to orange, red and yellow in autumn.

tham & videgard hansson arkitekts first starting point was to reestablish the well crafted quality

of the once high-class turn of the century apartment (late jugend / art nouveau 1800/1900)

that had been totally altered, and even for some time transformed into a hotel, leaving very few

traces of the original.

MORE INFO AND PICS AFTER THE JUMP

they used patterns and colour to order space in previous projects that the occupants had seen.

the overlapping colours transform the layout of the apartment and add a new structure of spaces

linked to each other across the original plan. the parquet floor also function as a uniting system

that offer design possibilities. once they had set up colours in different shades, they developed

each room in relation to the others, every piece of parquet was defined to fit into the right postion,

there was no random factor in the construction process.

white furniture: when it was all rendered in white, the physical design of each piece of furniture

is highlighted. at the same time it made it possible to create a coherent ensemble including pieces

from very different designers and times.

one-offs: in this apartment they used the almost round-table, the sweden dining table,

the carrara hexagon table, the triangular childrens table, and the white hexagon museum

bench in the entrance, originally designed for the kalmar museum of art.

Advertisements

About 3rdeyedrops
We're not "bloggers" we're Journalist and Evolutionaries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: